01 august 2014

Finland.

  
Vi har nettopp kommet hjem fra noen dager i Tallinn, mens vi var der tok vi ferge over til Finland og Helsinki. En flott by som jeg nok likte bedre enn Tallinn. Flotte bygninger, masse shopping muligheter og stemningen i byen var spesiell. Så jeg er glad for at vi fikk til en hektisk men fin dag der. 


Helsingfors domkirke var virkelig flott der den skuer utover byen. Vi var også en tur inne i kirken som var flott med et nydelig orgel og flott altertavle, men jeg hadde trodd at den ville være mer utsmykket enn den var. Verdt et besøk da om du drar til Helsingfors.
 Her er litt fakta om kirken:

Helsingfors domkirke (finsk Helsingin tuomiokirkko) er domkirke forHelsingfors bispedømme og et av de største landemerkene i Helsingfors. Kirken ligger ved Senatstorget i Helsingfors sentrum, og er tegnet av arkitekt Carl Ludvig Engel. Kirken het først Nikolajkyrkan og deretterStorkyrkan. Kirken hadde i 2006 over 350 000 besøkende, hvilket gjør den til byens tredje mest besøkte kirke, etter Tempelplassens kirke ogUspenskijkatedralen. Kirken er 62 meter høy.

Kirken er en del av Helsingfors empiresentrum som ble anlagt på 1820-1850-tallet. Byplanen ble utformet av Johan Albrecht Ehrenström og bygningene ble tegnet av Carl Ludvig Engel. I Ehrenströms byplan var en forhøyning nord for Senatstorget reservert til en luthersk kirke. Engel laget de første tegningene til kirken i 1819, og bearbeidet siden tegningene gjennom flere tiår. Byggearbeidene ble påbegynt i 1830.

Ved Engels død i 1840 var kirken såpass ferdig at den kunne brukes ved feiringen av universitetets 200-årsjubileum. Byggearbeidene ble etter Engels død overvåket av hans assistent E.B. Lohrman, som gjorde flere endringer i utseendet. Kirken ble offisielt innviet i 1852 og fikk navnet Nikolaikirken etter tsar Nikolai I av Russland og Sankt Nikolas. Ved Finlands selvstendighet i 1917 ble det russiskmotiverte navnet endret til Storkirken, og da Helsingfors bispedømme ble etablert i 1959 skiftet kirken navn til Helsingfors domkirke. 

 Kilde: Wikipedia 

Bilder: Blackfeathers.Her er en flott detalj fra en av bygningene vi gikk forbi. Jeg måtte jo bare ha bilde av løven. Ønsker meg nemlig en løve hodet dørbanker. :-D


Jeg fant til og med en sølvfarget dørbanker med løvehode men den var kjempe stor. Ikke direkte lett å få med seg i håndbagasjen, så jeg måtte la den være. Sukk...
Men noen lekkerbiskener ble med hjem....

Ha en deilig kveld.
Klem Eline.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar